Inspiratiesessie Bejegening

Wat doe je als iemand je iets vraagt die blind is of iemand die in een rolstoel zit? Gewoon, normaal, zoals je tegen iedereen doet! En wat doe je als je merkt dat iemand je niet meteen snapt, of als iemand je niet aankijkt als hij je wat vraagt? Misschien vind je dat niet prettig en soms zelfs vervelend en ga je je ergeren. Vaak is dat niet terecht. Daarom hebben we een inspiratiesessie ontwikkeld. Voor iedereen die wil weten hoe om te gaan met iemand die anders is. We hebben trainers met een beperking en we verzorgen inspiratiebijeenkomsten voor iedereen die dat wil.  We denken aan onderwijspersoneel, medewerkers van winkels, horeca en voor alle andere organisaties met een publieke functie.

De ambtenaren worden getraind

De ambtenaren van de gemeente Maastricht willen leren hoe ze nog beter kunnen overleggen met hun burgers, de inwoners van Maastricht.

Misschien heb je er al ervaring mee. Dat ze jou niet begrijpen. Omdat je anders bent. Omdat je bijvoorbeeld niet goed kunt horen of zien. Of omdat je niet of minder goed kan lopen. Of omdat je er langer over doet om dingen te snappen. Of omdat je informatie anders verwerkt in je hoofd. Daarom hebben we voor ambtenaren een training gemaakt. Ze leren in de training dat iedereen anders is en dat dat normaal is. En ze leren hoe ze daarmee om kunnen gaan.

In december zijn er weer drie trainingen geweest. De deelnemers zeggen veel te hebben geleerd!

Zelf doen

Hoe meer je het zelf doet, hoe beter. Daarom hebben we een handreiking gemaakt. Waarin staat hoe je een training zelf kan ontwikkelen, met co-trainers met een beperking. En hoe je de training vervolgens kan uitvoeren. Je kunt de handreiking hier downloaden. (HANDLEIDING TRAIN DE TRAINER)

Communicatie voor iedereen…?

De gemeente zendt informatie naar haar burgers en moet deze informatie zo begrijpelijk mogelijk en voor iedereen toegankelijk maken. Maar hoe toegankelijk is dat voor de mensen met een beperking? De gemeente Maastricht heeft de boodschap opgepakt. En heeft opdracht gegeven om, samen met burgers met een beperking, de communicatie van de gemeente te verbeteren.

We hebben een training gemaakt, voor de ambtenaren, waarin we de communicatie centraal stellen. Hoe we dat hebben aangepakt, beschrijven we in dit handboek. Zodat je, als je zelf aan de slag wilt om ambtenaren of anderen, een eerste aanzet kunt geven om hun communicatie aan te passen.

Hieronder kun je de handleiding downloaden.

TrainDeTrainer_Communicatie_media_v2_los