Toegankelijkheidscheck

Als je wilt, kun je een toegankelijkheidscheck laten uitvoeren. Er zijn veel verschillende instrumenten beschikbaar om dat te doen. De meeste instrumenten meten alleen de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of voor mensen die blind zijn of doof. Minder aandacht is er voor de toegankelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking, of mensen die laaggeletterd zijn, of mensen met autisme. Als je een check wilt doen op toegankelijkheid is het goed om daar ook rekening mee te houden. Je wilt immers dat iedereen gebruik kan maken van je ruimtes. Zodat iedereen kan meedoen!

Waar vind je de instrumenten?

Als je ‘meten toegankelijkheid’ in Google invoert, krijg je meteen een groot aantal hits met instrumenten en adviezen over het meten van toegankelijkheid. We willen de keuze voor het meten graag open laten, immers ieder instrument heeft voordelen en nadelen en niet alle instrumenten zijn overal voor geschikt. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je je kantoor zo toegankelijk mogelijk kan inrichten voor ‘het nieuwe werken’, dan heb je andere informatie nodig dan wanneer je je café zo toegankelijk mogelijk wilt maken. Als je zoekt, hebben we wel een paar tips voor je:

  • Bepaal voor jezelf wat je zoekt: fysieke toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en/of sociale toegankelijkheid.
  • Bepaal wat voor jou het belangrijkste is wat ‘toegankelijk’ moet zijn: personeel, ruimtes, website etc.

Op basis daarvan kun je gericht zoeken. Mocht je er niet uitkomen, mail ons!

Wat doet de gemeente?

De gemeente laat haar eigen panden ook onderzoeken. In de komende maanden gaat de gemeenten 25 panden onderzoeken die voor het publiek open staan. Denk aan buurthuizen, wijkgebouwen en bijvoorbeeld de openbare bibliotheek. Mensen met een beperking voeren het onderzoek uit. Ze maken hierbij gebruik van een instrument om de toegankelijkheid te toetsen. Denk daarbij aan de bruikbaarheid van de ruimte, de toegankelijkheid én de bereikbaarheid van die ruimtes. Ze gaan toetsen hoe het zit met de fysieke toegankelijkheid, de digitale toegankelijkheid en de sociale toegankelijkheid: hoe gaan de medewerkers van die gebouwen om met mensen met een beperking?