Ik heb zelf een beperking

Een op de vier Maastrichtenaren heeft er last van dat de omgeving niet op hem of haar is afgestemd. Dus een op de vier Maastrichtenaren is beperkt. Misschien ben jij dat ook wel? Misschien heb jij ook wel last van dingen waar je tegenaan loopt in Maastricht. Bijvoorbeeld dat mensen je niet normaal behandelen. Of dat ze jou niet begrijpen. Of dat je ergens niet naar toe kunt. Of dat je niet mee mag doen, maar dat je dat wel graag zou willen. Omdat je anders bent. Omdat je bijvoorbeeld niet goed kunt horen of zien. Of omdat je niet of minder goed kan lopen. Of omdat je er langer over doet om dingen te snappen. Of omdat je informatie anders verwerkt in je hoofd.

Als dat zo is, dan heet dat in het VN Verdrag dat je beperkt bent in wat je kunt. En dat wil de gemeente aanpakken. Zodat je minder beperkt bent in wat je kunt en wilt doen. En wij als Maastricht voor Iedereen helpen de gemeente daarbij.

Jouw mening telt

Eens per half jaar vragen we je naar je ervaringen. Over de dingen waar jij tegenaan loopt in het dagelijks leven. We doen dat met de Monitoring. Je kunt dan aangeven wat je goed vindt gaan en waar je last van hebt, omdat je een beperking hebt. Bij de vorige monitoring noemden veel mensen van Maastricht dat ze vaak niet prettig werden bejegend. Dat mensen onvriendelijk zijn en geen geduld en begrip hebben. Dat heeft de gemeente meteen opgepakt en gezorgd dat ambtenaren nu een training krijgen hoe om te gaan met mensen met een beperking.

En de gemeente heeft een stimuleringsfonds in het leven geroepen om winkels of restaurants of andere zaken in Maastricht te steunen als zij meer toegankelijk willen worden.

Kortom, het werkt! Ook jouw stem telt! Als je de volgende keer mee wilt doen, meld je hier aan.