Ik wil me inzetten als bedrijf / organisatie

Wil je zelf aan de slag om jouw bedrijf of organisatie meer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking? Dat kan! Wat kun je doen? Je kunt checken of je toegankelijk bent voor mensen die niet of niet goed kunnen lopen, of horen of zien. Of dingen niet zo goed begrijpen of anders reageren dan je gewend bent.

Vaak gaat het om kleine ‘drempels’ die je weg kunt nemen. Denk aan een deur die moeilijk open gaat, personeel dat niet weet hoe met mensen met een beperking om te gaan, een website die geen vergrotingsletters kent of geen spraakfunctie. Je kunt een heleboel aanpakken en met een beetje geluk kun je grote stappen maken door relatief kleine veranderingen. Heb je ideeën over wat kan, dan kun je bij de gemeente meedoen met het stimuleringsfonds.

Wat kun je nog meer?

Samen met collega’s kun je je voornemen om actief op te letten wat je zelf beter zou kunnen doen en dat dan te veranderen. Denk aan simpele dingen in je werk maar ook daar buiten. Neem je voor om iedere dag iets te verbeteren. Denk aan die fiets die de weg blokkeert voor je medeburger in een rolstoel. Denk aan die lach en die helpende hand bij de kassa als iemand niet snel genoeg is. Let eens op hoe je dingen zegt, of dat niet te ingewikkeld is, of je dat ook eenvoudiger en dus helderder kunt zeggen. Maak er een gewoonte van, dan maak je de wereld om je heen een stuk toegankelijker.

Jouw kennis, ervaring en inzet doen er toe

Als bedrijf kun je ook belangenorganisaties ondersteunen met je kennis en ervaring. Er zijn bedrijven waar het personeel een deel van hun tijd verplicht belangenorganisaties ondersteunt. In dit geval gaat het dan om belangenorganisaties van mensen met een beperking. Als bedrijf kun je een deel van hun werk ‘adopteren’. Deze organisaties zitten vaak te springen om bepaalde expertise om de dingen te verbeteren waar hun leden in het dagelijkse leven tegenaan lopen. Alle expertise blijkt zinvol! Wil je? Neem contact op met een van de leden van Maastricht voor Iedereen!