Diversiteit en inclusie: een visie op inclusie als totaalbegrip
Op de website van de Triodosbank wordt nader ingegaan op het belang van gelijkheid, diversiteit en inclusie (EDI: Equality, diversity & inclusion) binnen haar organisatie, de uitdagingen die ermee gepaard gaan en de stappen die worden ondernomen om een inclusievere werkplek te creëren.
De bank kiest daarbij voor een brede benadering die verder gaat dan alleen de traditionele aspecten zoals gender, etniciteit en seksuele geaardheid. Haar EDI-beleid omvat ook aandacht voor neurodiversiteit, leeftijd, ouderschap en diversiteit in denkstijlen. Gelijkheid en inclusie – in álle lagen van de organisatie – worden gezien als kernwaarden van Triodos Bank, naast vrijheid en verantwoordelijkheid, en vormen een fundamenteel onderdeel van haar missie.
Maatregelen zoals het vergroten van bewustwording over EDI, het waarborgen van gelijke beloning en het ontwikkelen van inclusieve wervings- en selectieprocedures hebben als doel de diversiteit te behouden en om ervoor te zorgen dat EDI een rode draad vormt die door de hele organisatie loopt. Het succes van EDI afhangt van de integratie ervan in alle aspecten van de organisatie, waarbij elke medewerker, van trainee tot topmanagement, een rol speelt in het bevorderen van inclusie.
Praktische initiatieven en samenwerkingen
Een van de belangrijkste initiatieven is de samenwerking met de Refugee Talent Hub. Dit programma stelt Triodos-medewerkers in staat om vluchtelingen te mentoreren en hen te helpen zich voor te bereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze samenwerking wordt als bijzonder bevredigend gezien omdat het een directe en positieve impact heeft op het leven van mensen buiten de organisatie. Medewerkers delen hun kennis over de Nederlandse arbeidsmarkt en bieden begeleiding bij sollicitaties, wat de kans op succes voor deze vluchtelingen aanzienlijk vergroot.
Daarnaast ondersteunt Triodos Bank initiatieven zoals het Mentor 4 Talent-programma. Dit programma brengt topvrouwen en talenten uit verschillende branches samen om van elkaar te leren, wat niet alleen diversiteit in het topmanagement bevordert, maar ook medewerkers de kans biedt om hun horizon te verbreden en nieuwe inzichten op te doen. Door deze uitwisseling van kennis en ervaringen worden leiderschapsvaardigheden verder ontwikkeld en diversiteit op alle niveaus van het management versterkt.
Een ander belangrijk extern initiatief is de JEDI circle, een werkgroep van B Lab. Deze werkgroep richt zich op rechtvaardigheid, gelijkheid, diversiteit en inclusie en brengt bedrijven uit verschillende sectoren samen om hoge standaarden op deze gebieden te bevorderen. Recentelijk heeft de JEDI circle een toolkit gelanceerd die bedrijven helpt om vooroordelen binnen hun organisatie aan te pakken en te ontkrachten. Deze samenwerkingen zijn waardevol omdat ze innovatieve ideeën opleveren en helpen om EDI in de praktijk te brengen, waardoor niet alleen Triodos Bank, maar ook andere bedrijven en sectoren kunnen profiteren van verbeterde inclusieve praktijken.
Triodos Bank zet zich specifiek in om de lhbtiqa+-community te ondersteunen, zowel binnen als buiten de organisatie. Dit wordt gedaan door het organiseren van Pride-gerelateerde activiteiten in de verschillende Europese vestigingen van de bank. Triodos benadrukt het belang van deze initiatieven, maar wijst ook op de noodzaak om gedurende het hele jaar zichtbaarheid te geven aan de lhbtiqa+-community en niet alleen tijdens Pride. Kleine acties, zoals het toevoegen van voornaamwoorden aan e-mailhandtekeningen, kunnen helpen om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin mensen zich vrij voelen om hun identiteit te uiten. Dit soort zichtbaarheid en erkenning draagt bij aan een cultuur van acceptatie en inclusie, wat essentieel is voor het welzijn van medewerkers en het versterken van diversiteit binnen de organisatie.
Uitdagingen en meten van succes
Een van de grootste uitdagingen bij het bevorderen van inclusie en diversiteit is het meten van de effectiviteit van de genomen maatregelen. Bij Triodos Bank wordt jaarlijks een medewerkersonderzoek uitgevoerd waarin vragen over inclusiviteit zijn opgenomen. Dit onderzoek geeft de bank inzicht in hoe medewerkers zich voelen op de werkvloer en waar nog ruimte voor verbetering is. Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat er een wens is voor meer diversiteit in het management en dat medewerkers graag meer waardering zouden zien voor degenen die bijdragen aan een inclusievere werkomgeving.
De inzichten uit dit onderzoek helpen Triodos Bank om prioriteiten te stellen en gerichte acties te ondernemen om EDI verder te verbeteren. EDI moet daarbij niet als een apart project worden gezien, maar als een integraal onderdeel van de organisatie en de werkervaring van elke medewerker. Door EDI als een voortdurende prioriteit te zien en door continue monitoring en aanpassingen, streeft de bank ernaar om haar inclusieve cultuur verder te versterken en ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond.