Stemmen voor iedereen
Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022
Afgelopen juli bestond het VN Verdrag Handicap 5 jaar. In dat verdrag staat dat mensen met een beperking dezelfde mensenrechten hebben als anderen. Het recht om te stemmen is zo’n mensenrecht. Verkiezingen en stembureau’s moeten daarom toegankelijk zijn voor iedereen. Hoe werkt dat vandaag in Maastricht?
In de Maastrichtse Inclusie Agenda 2019-2022 staat dat de gemeente Maastricht zelf het goede voorbeeld wil geven bij het uitvoeren van het VN Verdrag Handicap. Met betrekking tot het recht om te stemmen heeft de gemeente begin 2019 samen met ervaringsdeskundigen een aantal stemlokalen gescreend. Zoveel mogelijk stembureau’s zijn ondertussen toegankelijk gemaakt voor kiezers met een beperking. Ook vindt de gemeente dat iedereen begrijpelijke informatie moeten krijgen over de verkiezingen. De gemeente heeft hiervoor bijvoorbeeld een aantal documenten voor kiezers vertaald in begrijpelijke taal.
Stemmen voor iedereen
De gemeente Maastricht vindt het belangrijk dat iedereen zijn stem kan uitbrengen. Of je nu moeite hebt om dingen te zien of in een rolstoel zit. Misschien weet je nog niet hoe stemmen gaat voor een gemeenteraad. De gemeente helpt je daar graag bij.
Als je slecht of niet kunt zien of moeite hebt met lezen
Bij eerdere verkiezingen zorgde de gemeente Maastricht al voor een vergrootglas met verlichting bij ieder stemlokaal. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar zet de gemeente nog een extra stap. Via een stemmal en een soundbox in het stemlokaal in Centre Céramique kunnen mensen met een visuele beperking zelf stemmen.
Een stemmal is een speciaal ontwikkelde vorm met gaatjes erin. Daar komt het stembiljet in. Via de soundbox met koptelefoon kun je horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Op de mal staan de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven.
Via deze link vind je een video over de werkwijze van de stemmal en soundbox >
Mensen met een visuele beperking, met dyslexie, laaggeletterden en mensen met een beperkte hand- en/of armfunctie kunnen deze hulpmiddelen gebruiken. Ook zijn er voelbare lijnen op de grond zodat je zelf de weg kunt vinden naar de aanmeldtafel en het stemhokje.
Stemmen: het hoe en waarom gemakkelijk uitgelegd
Voor sommige mensen is de Nederlandse taal een uitdaging. Misschien ben je (nog) niet bekend met onze manier van stemmen. Of je hebt een lichte vertandelijke beperking. Wil je weten hoe stemmen werkt en waarvoor je precies stemt? Op de website www.stemjijook.nl wordt op een gemakkelijke manier alles uitgelegd over het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Zelf stemmen met een lichamelijke beperking
Als het moeilijk is om naar een stemlokaal te komen, bijvoorbeeld omdat je in een rolstoel zit, dan mag je hulp krijgen bij het stemmen. Bijvoorbeeld van een medewerker van het stembureau of door iemand die je zelf kiest.
57 van de 60 stemlokalen in Maastricht zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Blindengeleiden- en hulphonden mogen ook overal mee naar binnen.
Via deze link vind je alle locaties en openingstijden van de stembureau’s in Maastricht. Je ziet aan het icoon met de rolstoel welke stembureau’s toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en welke niet.
Toch iemand machtigen?
Wilt je toch liever iemand machtigen om je stem uit te brengen namens jou? Bekijk dan de volmacht mogelijkheden >
Prokkel duo
Ook mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen helpen op de stembureaus. Ze krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden en worden ondersteund door een ander lid van het stembureau. Samen zijn zij een ‘prokkel duo’. Ook de gemeente Maastricht doet mee aan dit project van Stichting Prokkel.
Artikel 29 VN-Verdrag handicap
Artikel 29 van het VN-Verdrag handicap gaat over toegankelijkheid van verkiezingen. Hier kun je er meer over lezen >