Marij, 64 jaar
Marij ziet sinds 2010 heel slecht. Zij maakt daarom gebruik van Karlijn. Dat is haar blindengeleidehond. In het verkeer zijn heel veel hindernissen voor blinden en slechtzienden.
Wat zegt het VN Verdrag hierover
Alle mensen moeten veilig over straat kunnen. Met de auto. Met de fiets. En ook als voetganger. Dat geldt voor mensen met een kinderwagen. En voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. En ook voor mensen die slecht horen of slecht zien.
Dat betekent bijvoorbeeld dat oversteekplaatsen veilig en duidelijk moeten zijn. En kruispunten en rotondes. En stoepen. Dat betekent ook dat duidelijk moet zijn waar je bent en hoe je ergens komt. De gemeente heeft hierin een rol. De gemeente kan de mensen die wegen en stoepen maken vertellen dat iedereen er veilig gebruik van moet kunnen maken. De gemeente kan de wegen en stoepen controleren en veilig maken.
Alle mensen moeten kunnen reizen met de bus in de stad. Reizigers zijn verschillend. Het busbedrijf kan zijn buschauffeurs leren hoe ze het beste omgaan met al die verschillende reizigers. De gemeente kan het busbedrijf vragen om hun bussen en de haltes voor iedereen geschikt te maken. Dat heeft ook te maken met de informatie over haltes, routes en tijden; over de dienstregeling. Lees hier meer over het VN verdrag.
Wat kun jij doen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Kies hieronder een van de onderwerpen om erachter te komen hoe jij kan bijdragen aan de toegankelijkheid van Maastricht!