Angélica, 22 jaar

Angélica heeft de ziekte van Crohn en een bindweefsel-ziekte. De ziekte van Crohn is een darmziekte. Die zorgt voor veel buikpijn. Bindweefsel zit door je hele lijf. Het zorgt ervoor dat botten en gewrichten op hun plek blijven zitten. En dat de huid vast zit aan de laag die eronder zit. En dat tanden blijven zitten. Bij Angélica zit dat los, omdat ze steeds minder bindweefsel heeft.

Haar ziektes zorgen voor veel pijn. Iedere dag opnieuw. Daar wordt Angélica erg moe van. Ze zit sinds een tijdje in een rolstoel.

Angélica vindt het leuk om uit te gaan. Nu ze in een rolstoel zit, merkt ze dat ze vaker dat ze de kroeg niet binnen kan komen. Ook merkt ze dat de wc vaak in de kelder is. Zonder lift kan zij niet bij de wc komen.

Wat zegt het VN Verdrag hierover

Klanten zijn verschillend. Cafés en restaurants kunnen hun personeel leren hoe ze het beste omgaan met al die verschillende klanten. En de gemeente kan de eigenaren vragen om hun café of restaurant voor iedereen geschikt te maken. Dat heeft te maken met hoe je er naar binnen en buiten kunt komen.

En met hoe goed je je kunt bewegen en verplaatsen in het café of het restaurant. Maar ook met hoe de mensen die er werken omgaan met alle klanten. Lees hier meer over het VN verdrag.

Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Kies hieronder een van de onderwerpen om erachter te komen hoe jij kan bijdragen aan de toegankelijkheid van Maastricht!