José, 59 jaar

Jose heeft posttraumatische dystrofie aan haar linkerarm. Dat betekent dat ze 24 uur per dag zenuwpijn heeft. Als iemand haar aanraakt aan haar linkerarm, dan doet dat pijn. Ze kan haar boodschappen maar met 1 hand in haar tas doen. Dat gaat langzaam.

Jose doet het liefst zonder hulp haar boodschappen. Of winkelt het liefst zonder hulp. Het is fijn als de mensen aan de kassa vriendelijk tegen haar zijn. En als ze begrijpen dat ze wat langzamer is dan de meeste andere mensen. Jose kan het beste winkelen met haar eigen boodschappenkar. Zij mag deze niet overal mee naar binnen nemen.

Wat zegt het VN Verdrag hierover

Klanten zijn verschillend. Cafés en restaurants kunnen hun personeel leren hoe ze het beste omgaan met al die verschillende klanten. En de gemeente kan de eigenaren vragen om hun café of restaurant voor iedereen geschikt te maken. Dat heeft te maken met hoe je er naar binnen en buiten kunt komen.

Klanten zijn verschillend. Winkels kunnen hun personeel leren hoe ze het beste omgaan met al die verschillende klanten. De gemeente kan winkeliers vragen om hun winkel voor iedereen geschikt te maken. Dat heeft te maken met hoe je de winkel in en uit kunt komen. En met hoe goed je je kunt bewegen en verplaatsen in de winkel. Maar ook met hoe de mensen die er werken omgaan met alle klanten. Lees hier meer over het VN verdrag.

Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Kies hieronder een van de onderwerpen om erachter te komen hoe jij kan bijdragen aan de toegankelijkheid van Maastricht!