Gerard, 54 jaar

Gerard werd ziek toen hij 17 was. Vier jaar lang ging hij ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Daarna wilde hij weer verder met zijn leven. Hij wilde aan het werk. Hij kreeg te horen dat hij nooit zou kunnen werken. Hij kreeg een Wajong-uitkering.

De wens van Gerard om te werken is sterk. Gerard vindt het zwaar om zo jong, 27 jaar, volledig afgekeurd te zijn. Nu terugkijkend zegt Gerard: “Het voelt nog steeds of een bloeiende plant doormidden is geknakt in de bloei van zijn leven. Alsof je een derderangs-burger bent, waardeloos, nutteloos voor de maatschappij en dat doet zoveel pijn.”

Gerard wil nuttig bezig zijn. Hij helpt anderen die graag willen werken. Maar die nu nog niet werken, omdat het lastig is om passend werk te vinden. Hier helpt hij anderen in de dagbesteding.

Wat zegt het VN Verdrag hierover

Iedereen moet kunnen werken. Naar vermogen. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol. De gemeente kan zorgen dat mensen als Gerard evenveel aan het werk zijn als anderen. De gemeente kan bedrijven ondersteunen, om hun deur open te zetten voor Gerard. En voor alle anderen die, net als Gerard, graag willen werken maar daartoe de kans niet krijgen.
Lees hier meer over het VN verdrag.

Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Kies hieronder een van de onderwerpen om erachter te komen hoe jij kan bijdragen aan de toegankelijkheid van Maastricht!