Janouk, 13 jaar

Janouk is geboren met een open rug. Ze kan alles, behalve lopen. Janouk zit in een rolstoel, maar zwemmen kan ze als de beste! Afgelopen seizoen heeft zij 3 keer goud en 1 keer zilver behaald bij de Limburgse kampioenschappen. En ze mocht twee keer starten voor de Nederlandse Kampioenschappen.

Om alles uit jezelf te halen bij het sporten heb je twee dingen nodig: Goede voorzieningen en goede trainers. Met die trainers zit het wel goed. Maar de voorzieningen zijn lastiger. Wat nou, als het zwembad sluit? Of als vervoer van en naar het zwembad onmogelijk is? Dan kan Janouk haar droom als topzwemster niet waarmaken.

Wat zegt het VN Verdrag hierover

Iedereen moet kunnen sporten. Om te kunnen sporten is het nodig dat sportzalen en sportvelden, kleedlokalen en douches, kantines voor iedereen bruikbaar zijn. Dat geldt voor de sportzalen en sportvelden die van de gemeente zijn. En het liefst ook voor de sportzalen en sportvelden die niet van de gemeente zijn. De gemeente kan de eigenaren van deze sportzalen en sportvelden vragen om voor iedereen bruikbaar te zijn. De gemeente kan ook de mensen die de sportzalen en kantines bouwen, vragen om rekening te houden met alle mensen.

Om te kunnen sporten is het ook nodig dat de trainers kunnen omgaan met iedereen. En dat iedereen welkom is bij de sportclub. Op een gelijkwaardige manier. Lees hier meer over het VN verdrag.

Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Kies hieronder een van de onderwerpen om erachter te komen hoe jij kan bijdragen aan de toegankelijkheid van Maastricht!